Risicoanalyse personenliften

Om de veiligheid van liftgebruikers te waarborgen, moeten alle personenliften in ons land voldoen aan wettelijk vastgelegde veiligheidsvoorschriften. Volgens het Koninklijk Besluit (KB) 10/12/2012, zijn er nieuwe verplichtingen over de veiligheid van liften en moeten personenliften om de 15 jaar een risicoanalyse ondergaan.

Bij ELECTROTEST staat veiligheid altijd voorop. Onze bekwame inspecteurs zijn opgeleid om de risicoanalyse van personenliften in uw bedrijf met oog voor detail uit te voeren en u van absolute veiligheid te verzekeren.

Nood aan een betrouwbare risicoanalyse van de personenliften in uw bedrijf?

Is een risicoanalyse van personenliften in uw bedrijf verplicht?

Ja! Het KB van 10 december 2012 (Beveiliging van de liften) zegt dat:  

 • U als beheerder een risicoanalyse van de personenlift moet laten uitvoeren door een EDTC: een eerste maal ten laatste vijftien jaar na de inbedrijfstelling van de personenlift en daarna met tussenperiodes van maximaal vijftien jaar.  
 • U als beheerder ook de nodige modernisaties moet laten uitvoeren door een modernisatiebedrijf, binnen drie jaar na de risicoanalyse. Daarna moet u de modernisatiewerken laten keuren door het EDTC die de risicoanalyse heeft uitgevoerd. Zij voorzien u van een attest van de regularisatie. 
 • Als beheerder blijft u verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van de personenlift(en) en moet u ervoor zorgen dat liftgebruikers geen enkel risico en/of gevaar oplopen.  

Modernisering van personenliften

Personenliften moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften en indien nodig ook gemoderniseerd worden om het vereiste veiligheidsniveau te blijven verzekeren. Wanneer de lift precies een modernisering moet ondergaan, wordt vastgelegd in functie van het jaar van inbedrijfstelling. Drie jaar voorafgaand aan deze modernisering, moet er een risicoanalyse van de personenlift plaatsvinden. Maximaal drie jaar na de risicoanalyse zal de personenlift dan een regularisatie onderzoek moeten ondergaan. In de periode tussen beide controles moeten eventuele moderniseringswerken gebeuren.

Liften van vóór 01/01/1958 moeten ten laatste op 31/12/2022 gemoderniseerd zijn

Liften die in bedrijf gesteld werden tussen 01/01/1958 en 31/03/1984 moesten ten laatste op 31/12/2016 gemoderniseerd zijn

Liften vanaf 01/04/1984 moesten al gemoderniseerd zijn op 31/12/2014.

Een volledige en betrouwbare risicoanalyse nodig van personenliften in uw bedrijf?

Wat na de modernisering van de personenlift?

Wanneer de modernisering van de personenlift heeft plaatsgevonden, moet u de uitgevoerde moderniseringswerken binnen de drie jaar laten keuren door het EDTC dat de risicoanalyse van personenliften in uw bedrijf heeft uitgevoerd. Indien alle risico’s en opmerkingen zijn weggewerkt, ontvangt u als beheerder een attest van de regularisatie.

Nood aan een betrouwbare risicoanalyse van de personenliften in uw bedrijf?

Hoe kan u de risicoanalyse van personenliften in uw bedrijf voorbereiden?

Voor elke personenlift moet verplicht een veiligheidsdossier bijgehouden worden. Zorg ervoor dat u volgende documenten kan voorleggen aan onze inspecteur:  

 • Alle ontvangen attesten over het onderhoud en preventieve inspecties van de afgelopen 10 jaar
 • Verslagen van eventuele voorgaande risicoanalyses
 • Indien er moderniseringen uitgevoerd werden, moet u ook de documenten en verslagen daarover bijhouden
 • De handleiding van de personenlift
 • Indien van toepassing de EG-verklaring van overeenstemming. 

Risicoanalyse van uw personenlift door ELECTROTEST

Bij ELECTROTEST is de risicoanalyse van de personenlift(en) in uw bedrijf in goede handen. De persoonlijke aanpak en jarenlange ervaring van onze bekwame inspecteurs werkt gegarandeerd in uw voordeel. Zo bent u perfect op de hoogte van de veiligheid van uw personenlift(en) en eventuele risico’s.

Vergeet zeker ook geen verplichte periodieke keuring van de personenlift(en) in uw bedrijf te laten uitvoeren. Bij ELECTROTEST kan u terecht voor:

 • De jaarlijkse preventieve controle van een personenlift;
 • De tussentijdse keuring van een personenlift om de 6 maanden, indien de lift wordt onderhouden door een ISO-gecertificeerde onderhoudsfirma.
 • De tussentijdse keuring van een personenlift om de 3 maanden, indien de personenlift niet wordt onderhouden door een ISO-gecertificeerde onderhoudsfirma.
 • De jaarlijkse keuring van de van de inrichting van de personenlift.

Een volledige en betrouwbare risicoanalyse nodig van personenliften in uw bedrijf?