De Vlaamse regering heeft beslist om de subsidies voor thuisbatterijen volgend jaar versneld stop te zetten. Mensen met een keuringsattest na 31 maart 2023 zullen niet meer in aanmerking komen voor een premie. De middelen die vrijkomen, zullen gaan naar hogere premies voor warmtepompboilers, om sanitair water te verwarmen. Die premie wordt verdubbeld van 450 naar 900 euro.
Met een thuisbatterij kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen die je niet hebt verbruikt, opslaan voor de momenten dat de zon niet schijnt. Onder meer door het afschaffen van de terugdraaiende teller en de hoge prijzen voor elektriciteit hebben thuisbatterijen de laatste jaren aan populariteit gewonnen.
Vorig jaar werden in Vlaanderen bijna 19.000 premies voor thuisbatterijen aangevraagd, tegenover 337(!) in 2020. Dit jaar zijn er al bijna 20.000 premies aangevraagd. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zullen er tegen eind dit jaar 30.000 premies zijn aangevraagd, goed voor een budget van 45 miljoen euro.
Wie een thuisbatterij aanschaft, krijgt in Vlaanderen een premie van maximaal 1.725 euro. Volgend jaar halveert de premie tot maximaal 850 euro. Maar wie zijn installatie na 31 maart 2023 laat keuren, zal geen recht meer hebben op een premie. De Vlaamse regering heeft nu beslist om de premie versneld stop te zetten.
Een thuisbatterij is niet voor iedereen rendabel en premie helpt ook niet
“Uit een evaluatie blijkt dat de subsidie niet echt nodig is om burgers aan te zetten om een thuisbatterij aan te kopen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. “Experten en ook Test Aankoop kaartten al meermaals aan dat de premie niet helpt en dat het behoud van de premie insinueert dat een thuisbatterij voor iedereen interessant is, wat niet zo is.”
“Budgettair gaan hier veel middelen naar toe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden. En aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we dan ook keuzes maken”, aldus Demir.
900 euro premie voor warmtepompboiler
Met het geld dat vrijkomt, wordt de premie voor een warmtepompboiler opgetrokken. Dat is een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt om er sanitair water mee te verwarmen. Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro.
Wie in Vlaanderen een warmtepompboiler installeert kan momenteel een premie van 450 euro krijgen. Het bedrag wordt nu verdubbeld tot 900 euro voor installaties met een eindfactuur sinds 1 juli 2022. Wie na die datum al 450 euro heeft ontvangen, zal nog 450 euro extra krijgen. Deze hogere premie loopt tot eind 2025.
Een elektrische boiler vervangen door een warmtepompboiler kan het elektriciteitsverbruik drastisch doen dalen
Volgens minister Demir is een warmtepompboiler erg interessant voor wie nu zijn sanitair warm water verwarmt met een elektrische boiler. Naar schatting staan er in Vlaanderen nog 500.000 à 600.000 klassieke elektrische boilers.
“Eigenlijk moet een warmtepompboiler de standaardtechnologie worden”, zegt Demir. “We kunnen ons niet langer permitteren om een energieverslindende klassieke elektrische boiler te blijven gebruiken. Met een eenvoudige ingreep kunnen we het elektriciteitsverbruik drastisch doen dalen.”
Eerder deze maand besliste Demir al dat de steun voor het plaatsen van zonnepanelen behouden blijft, maar wordt afgebouwd volgens het traject dat al sinds 2020 beslist is. Dat betekent dat installaties die vanaf 1 januari 2023 gekeurd worden tot 750 euro steun krijgen.